Tq My Followers...

adv

Thursday, October 15, 2009

UnikNya Bumi Kenyalang..Rafflesia

Rafflesia- The Worlds Largest Flower, terdapat juga di bumi Kenyalang..Bunga Rafflesia merupakan bunga yang terbesar di dunia.Ianya hanya terdapat di kawasan Asia Tenggara. Bunga pakma spesies Rafflesia hasselti boleh didapati di Semenenjung Malaysia, terutamanya dalam hutan bukit di Perak dan Pahang, misalnya daerah Kampar, Tapah, Bukit Cameron, Temenggor, Lenggong dan Grik. Satu spesies bunga pakma di Indonesia ialah Refflesia patma. Di Sabah dan Sarawak terdapat beberapa spesies seperti Refflesia princei dan Rafflesia tuan-muda. Rafflesia manillana pula ialah spesies bunga pakma negara Filipina. .Bunga ini dijumpai pada tahun 1818, oleh Sir Stamford Raffles.Dari nama beliaulah bunga ini mendapat namanya.
Inilah gambar-gambar bunga Raflessia daripada belum mekar
sehingga berkembang, koleksi peribadi suamiku.

Bunga nie sebenarnya ada 17 jenis spesis. Bunga pakma ialah sejenis tumbuhan parasit yang tidak berdaun. Bahagian vegetif tumbuhan ini adalah struktur yang ringkas seperti kulat dalam kayu. Tumbuhan ini tidak mempunyai langsung bahagian yang hijau, dan oleh itu bunga pakma tidak menjalankan proses fotosintesis.


Bunga pakma yang belum mekar dikumpul oleh orang melayu dan orang Asli untuk kegunaan ubat tradisional. Kudup bunga ini boleh dikeringkan satu-satu atau dipotong kecil-kecil sebelum ia dikeringkan. Air rebusan bunga pakma diminum oleh kaum wanita sebelum bersalin supaya senang melahirkan anak dan selepas bersalin untuk membersihkan dan menyempitkan rahim, kecutkan perut dan untuk awet muda. Bunga pakma juga digunakan sebagai ubat perancang, buasir dan untuk serikan muka wanita.

Yang ini menurut suami saya...baru sehari mekar.
Di Jawa, anak dara minum teh bunga pakma untuk cantikkan bentuk perut. Selepas bersalin, minuman bunga pakma adalah untuk mambersihkan rahim dan kecantikan perut. Air bunga pakma juga diminum selepas haid dan sebagai perangsang untuk wanita

Ini Rafflesia yang tak berapa sempurna..(cacat)


Bunga Rafflesia di dalam blogku ini adalah Raflessia yang terdapat di gunung Gading
dan Raflessia disini adalah spesis yang diberi nama tuan Mudea.
RaFFlesia bersama tuan empunya gambar.

No comments:

Wajah2 Ceria anak-anakku

Amalkan Membaca Doa ini Setiap Hari...